Topsport en Sales

Topsport en Sales en de toegevoegde waarde van prospectieve analyses

Topsporters trainen op basis van analyses, sales kan dat ook!

De overheid, NOC/NSF, topclubs uit de voetbalwereld, formule1 teams… allemaal werken ze op basis van data. Veelal retrospectief maar nog belangrijker is om die data prospectief in te zetten. Daarmee worden ze een voorspellende factor en kan er nog eerder bijgestuurd worden.

In de topsport worden deze data gebruikt om wedstrijden te beïnvloeden… op legale wijze natuurlijk. Trainingsvormen worden hierop aangepast en wedstrijdtactieken op uitgevoerd. En daarnaast zijn er individuele testen om sporters en teams te analyseren om zo ‘maatwerk-trainingsprogramma’ te ontwikkelen. Hiermee worden de trainingsprogramma’s steeds effectiever en het uiteindelijke resultaat positief beïnvloed.

Sales werkt eigenlijk op dezelfde manier. Sales is ook topsport, dus is dat terecht! Verschillende data worden ingezet zoals: Sales Qualified Leads (SQL), Number Targeted Customers, omzetresultaat, Closing Ratio, Sales per medewerker – per team – per doelgroep – per branche – etc. Zeer belangrijke data die gebruikt kunnen worden om voorspellend te zijn en ‘de wedstrijd’ te beïnvloeden. En daarnaast zijn er natuurlijk ook analyses die gedaan kunnen worden om te bepalen welke aspecten per individu, per team of per organisatie het belangrijkste zijn om te ontwikkelen. Denk daarbij aan bepaalde aspecten van verkoopgedrag, de effectiviteit als salesteam of de efficiency van de ondersteunende verkoopprocessen.